Can Gil

Can Gil és un edifici situat al casc urbà de Vilabertran i és considerat Bé Cultural d’Interès Local. Es tracta d’una construcció d’obra popular d’estil gòtic datada dels segles XV-XVII. Com succeeix en altres edificis del poble, com ara Can Bassols, Can Pep Flaquer o Can Cortada, es varen aprofitar elements constructius de la mateixa Abadia de Santa Maria de Vilabertran per a la seva construcció. Un dels seus elements més característics és la portalada d’arc de mig punt format amb dovelles, situada a la façana principal. En aquesta mateixa façana podem observar una finestra geminada, on manca una columna, amb dos arcs d’estil arabesc calat amb forma apuntada i un antic rellotge de sol castigat per les inclemències del temps, on només resta la broca que assenyala les hores. A la façana lateral que dona al carrer Empordà trobem una finestra gòtica d’arc conopial amb 3 flors en relleu al capdamunt dels laterals.

Com a referent històric, davant de Can Gil a la mateixa plaça Narcís Heras es va celebrar el Centenari de la Festa de L’Arbre l’any 2009.

Aquest edifici el podeu descobrir seguint l’itinerari del patrimoni arquitectònic de Vilabertran, on podreu gaudir d’un passeig pel poble i observar els elements constructius procedents de l’Abadia i de l’arquitectura popular del municipi.