Can Bassols

Can Bassols és un dels edificis considerats Bé Cultural d’Interès Local del Municipi. Aquesta consideració es deu especialment al portal adovellat que es troba a la seva façana principal. Aquest és un element procedent originàriament de l’Abadia de Vilabertran. Com passa en altres edificis de la vila, com ara Can Gil, Can Pep FlaquerCan Cortada, van aprofitar elements constructius de la mateixa construcció medieval per a vestir o decorar les seves façanes. En aquest cas, la porta fa d’entrada principal a una de les cases habitades del poble.

L’Edat mitjana va ser el moment en què els portals adovellats van adquirir més notorietat per la construcció de catedrals. Els portals adovellats tenien com a objectiu distribuir les forces dels murs sobre els arcs. Podem diferenciar-ne dos components: la clau, que és la pedra central a l’àpex de l’arc, és vital per distribuir les forces de tot l’arc. El salmer, per contra, són les dovelles inferiors on s’inicia la corba de l’arc.

Sovint les dovelles de les portalades de cases i masos ens notificaven el seu any de construcció tot i que en aquest cas no podem trobar cap inscripció.

Podeu descobrir aquest edifici seguint l’itinerari del patrimoni arquitectònic de Vilabertran.