Fires

Fira de l’Horta i la Poma de “relleno”

La fira de l’Horta i la poma de “relleno” es celebra A Vilabertran, des de l’any 2000 coincidint amb la festa major de Sant Ferriol, el tercer cap de setmana de setembre. Organitzada per l’Associació Cultural “Els Xiprers”, el seu objectiu és donar a conèixer els productes de l’horta i en especial els productes autòctons. S’organitza una fira d’artesania amb parades d’hortalisses i degustació de les pomes de relleno cuinades per dones de Vilabertran. Per a preparar-les s’utilitzen pomes de coure autòctones de Vilabertran i es farceixen de botifarra dolça i galeta.

A més s’organitzen visites i s’obren els edificis més emblemàtics del poble com la Torre d’en Reig o el Monestir de Santa Maria de Vilabertran.

  • Recepta de la poma de “relleno”

    Per començar, s’han de picar 100 g d’ametlles torrades i pinyons i 100 g de teules (es guarden unes quantes per a la picada), i després afegir-hi 1 ou i 2 botifarres dolces de l’Empordà. Després hem de treure el cor de les pomes (2 kg) i omplir-les amb aquesta pasta, enfarinar-la i sofregir el tap perquè quedi tancat. En tercer lloc, posem les pomes a la cassola que quedin planeres i ben juntes i hi posem aigua sense cobrir els taps. Tot seguit cal afegir-hi mig got d’anís, la pela d’1 llimona i 2 troncs de canyella. Quan bull hi aboquem força sucre cremat que haurem fet a part. Per finalitzar, quan faci una hora que bull, hi posarem una picada d’ametlles i teules i un xic de xocolata en pols. Cal coure-ho a poc a poc un quart d’hora, apagar el foc, i durant tres dies fer-ho coure una mitja hora més o menys.