Itineraris de Vilabertran

 • Itinerari del patrimoni arquitectònic de Vilabertran

  L’itinerari del patrimoni arquitectònic us convida a descobrir, tot passejant pel centre de Vilabertran, els elements més notables del patrimoni arquitectònic de Vilabertran. Sens dubte, l’element més destacat és el conjunt monàstic de Santa Maria de Vilabertran, un dels exemples més ben conservats de les canòniques regulars medievals de Catalunya, que es troba perfectament integrada al nucli urbà de Vilabertran. Seguint aquest itinerari també gaudireu d’un passeig tranquil pel nucli urbà de Vilabertran, tot descobrint d’altres elements de l’arquitectura popular i molts d’altres elements arquitectònics procedents de l’abadia perfectament integrats en alguns dels edificis del poble. Tot això, envoltats del típic paisatge de la plana empordanesa.

  Itinerari

  • Durada de l’itinerari: 1 hora
  • Dificultat: molt baixa

  1. L’itinerari ens porta en primer terme a l’exterior de l’església de Santa Maria de Vilabetran. Gaudirem de la façana de l’església, del segle XII i la portalada d’estil gòtic, la original, d’estil romànic fou derruïda. D’aquest estil romànic ens ha arribat el timpà llis, i del gòtic, que va quedar a mig fer, els muntants de les arquivoltes i la llinda. A mà dreta, observarem la portalada que dóna accés a la capella de Sant Ferriol, construïda el segle XVI. També podem observar el campanar de tres pisos, d’estil llombard, construït el segle XII.

  2. Seguint el recorregut cap al carrer de l’Abadia, trobarem part de les fortificacions, construïdes per l’abat Ramon Escales, sota llicència de Pere III, l’any 1377. Actualment es poden apreciar alguns vestigis de la primera fortificació, com les torres quadrades i circulars que encara es poden veure dins dels murs de la segona fortificació, la construcció de la qual, el segle XV, absorbí la primera.

  3. El recorregut ens porta cap a la plaça del monestir, on hi trobarem el Palau de l’Abat. Aquest palau és una bona mostra del gòtic civil català. Durant la seva construcció es van respectar algunes arquitectures preexistents, com ara l’antiga hostatgeria romànica, a la planta baixa. A la façana del palau hi trobarem una gran porta d’accés adovellada i finestrals gòtics.

  4. L’hort del Prior es troba a l’est de l’abadia. Aquest hort és una mostra de l’autonomia tant organitzativa com econòmica dels monestirs. A la zona de l’hort s’hi conreaven es aliments que asseguraven la seva subsistència. Actualment a l’hort s’hi poden observar alguns dels processos de l’horta que encara avui es realitzen al municipi.

  5. Deixant enrere l’hort del Prior, passarem per davant de l’absis de la capella gòtica dels Rocabertí, els senyors de Peralada. Aquesta capella es construí el segle XIV i actualment és marc d’exposició de la Creu de Vilabertran, una obra d’argenteria única a Catalunya.

  6. L’itinerari enfila cap al casc antic de Vilbertran pels carrers de Santa Maria, Sant Ferriol i de l’Empordà, on trobarem algunes cases particulars, com Can Gil, Can Bassols, o can Pep Flequer. Integrats en les façanes d’aquests edificis podem identificar alguns elements arquitectònics procedents de l’abadia, així com d’altres elements de l’arquitectura popular. Tots aquests elements es troben catalogats com a Béns Culturals d’interès Local.

  7. Ja cap al carrer de Josep Reig i Palau, arribarem a un dels edificis emblemàtics del poble: la Torre d’en Reig. Es tracta d’un edifici de finals del segle XIX principis del XX, d’estil modernista, construït per l’enginyer fill de Vilabertran, Josep Reig. Es pot entrar al recinte i visitar els jardins. Actualment aquest edifici és la seu de l’Ajuntament i altres equipaments municipals.

  8. Paratge de la Font de l’abat Rigau – el paisatge de l’horta. A l’oest de l’abadia, a tocar de l’aparcament de la plaça de l’església es troba el paratge de la font de l’abat Rigau. En aquest racó del poble trobareu un espai tranquil, on gaudir d’una estona de pau. Hi trobareu una bassa i el rentador, d’origen medieval, antigament lligades al sistema de rec dels horts pròxims, que desguassaven l’aigua a un antic llac.

  Des del rentador, enfilant cap a l’oest per un caminet que voreja els camps de conreu i les canalitzacions de reg podreu comprovar que Vilabertran és un paratge típic de la plana empordanesa, amb tanques fetes amb xiprers on tradicionalment s’hi ha desenvolupat una l’agricultura d’horta.

  galeria_001 galeria_002 galeria_003 galeria_004 galeria_005 galeria_006 galeria_007 galeria_008 galeria_009 galeria_010 galeria_011 galeria_012 galeria_013 thumbsup

  Links d’interès

  DescĂ rregues

 • Itinerari de les sĂ­nies

  L’itinerari de les Sínies de Vilabertran us proposa un passeig tranquil on gaudir de l’entorn i el paisatge de la plana empordanesa, tot descobrint una part del patrimoni arquitectònic i agrícola del Vilabertran: les sínies.

  Passejant pel territori vilabertranenc podeu trobar més d’una vintena d’aquestes sínies, algunes d’elles molt ben conservades. L’itinerari parteix del centre del casc urbà, des de la plaça dels Hortolans i permet anar en diverses direccions, seguint els principals carrers del poble fins a sortir del casc urbà.

  Com que la majoria d’aquestes sínies es troben als camps i a les hortes dels afores del poble, els recorreguts us porten, tot passejant, des del centre del poble fins a les afores, seguint recorreguts molt planers i suaus. De sínies també se’n troben al mateix casc urbà, com les que es localitzen al carrer de Josep Reig i Palau o la sínia de platines de la família Xambó, restaurada i ubicada a la plaça dels Hortolans.

  Fent una passejada tranquil·la, doncs, podreu anar observant la presència d’aquests ginys que servien per al rec, per al consum diari d’aigua i en algunes ocasions, com a piscina.

  • Durada de l’itinerari: entre 10 minuts i 1 h, en funciĂł del recorregut escollit
  • Dificultat: baixa

  sinia_001 sinia_002 sinia_003 sinia_004 sinia_005 sinia_006 thumbsup

  Links d’interès

  • Geoguia

  DescĂ rregues