-
Itinerari del patrimoni arquitectònic de Vilabertran
Lâitinerari del patrimoni arquitectònic us convida a descobrir, tot passejant pel centre de Vilabertran, els elements mĂŠs notables del patrimoni arquitectònic de Vilabertran. Sens dubte, lâelement mĂŠs destacat ĂŠs el conjunt monĂ stic de Santa Maria de Vilabertran, un dels exemples mĂŠs ben conservats de les canòniques regulars medievals de Catalunya, que es troba perfectament integrada al nucli urbĂ de Vilabertran. Seguint aquest itinerari tambĂŠ gaudireu dâun passeig tranquil pel nucli urbĂ de Vilabertran, tot descobrint dâaltres elements de lâarquitectura popular i molts dâaltres elements arquitectònics procedents de lâabadia perfectament integrats en alguns dels edificis del poble. Tot això, envoltats del tĂpic paisatge de la plana empordanesa.
Itinerari
- Durada de lâitinerari: 1 hora
- Dificultat: molt baixa
1. Lâitinerari ens porta en primer terme a lâexterior de lâesglĂŠsia de Santa Maria de Vilabetran. Gaudirem de la façana de lâesglĂŠsia, del segle XII i la portalada dâestil gòtic, la original, dâestil romĂ nic fou derruĂŻda. Dâaquest estil romĂ nic ens ha arribat el timpĂ llis, i del gòtic, que va quedar a mig fer, els muntants de les arquivoltes i la llinda. A mĂ dreta, observarem la portalada que dĂłna accĂŠs a la capella de Sant Ferriol, construĂŻda el segle XVI. TambĂŠ podem observar el campanar de tres pisos, dâestil llombard, construĂŻt el segle XII.
2. Seguint el recorregut cap al carrer de lâAbadia, trobarem part de les fortificacions, construĂŻdes per lâabat Ramon Escales, sota llicència de Pere III, lâany 1377. Actualment es poden apreciar alguns vestigis de la primera fortificaciĂł, com les torres quadrades i circulars que encara es poden veure dins dels murs de la segona fortificaciĂł, la construcciĂł de la qual, el segle XV, absorbĂ la primera.
3. El recorregut ens porta cap a la plaça del monestir, on hi trobarem el Palau de lâAbat. Aquest palau ĂŠs una bona mostra del gòtic civil catalĂ . Durant la seva construcciĂł es van respectar algunes arquitectures preexistents, com ara lâantiga hostatgeria romĂ nica, a la planta baixa. A la façana del palau hi trobarem una gran porta dâaccĂŠs adovellada i finestrals gòtics.
4. Lâhort del Prior es troba a lâest de lâabadia. Aquest hort ĂŠs una mostra de lâautonomia tant organitzativa com econòmica dels monestirs. A la zona de lâhort sâhi conreaven es aliments que asseguraven la seva subsistència. Actualment a lâhort sâhi poden observar alguns dels processos de lâhorta que encara avui es realitzen al municipi.
5. Deixant enrere lâhort del Prior, passarem per davant de lâabsis de la capella gòtica dels RocabertĂ, els senyors de Peralada. Aquesta capella es construĂ el segle XIV i actualment ĂŠs marc dâexposiciĂł de la Creu de Vilabertran, una obra dâargenteria Ăşnica a Catalunya.
6. Lâitinerari enfila cap al casc antic de Vilbertran pels carrers de Santa Maria, Sant Ferriol i de lâEmpordĂ , on trobarem algunes cases particulars, com Can Gil, Can Bassols, o can Pep Flequer. Integrats en les façanes dâaquests edificis podem identificar alguns elements arquitectònics procedents de lâabadia, aixĂ com dâaltres elements de lâarquitectura popular. Tots aquests elements es troben catalogats com a BĂŠns Culturals dâinterès Local.
7. Ja cap al carrer de Josep Reig i Palau, arribarem a un dels edificis emblemĂ tics del poble: la Torre dâen Reig. Es tracta dâun edifici de finals del segle XIX principis del XX, dâestil modernista, construĂŻt per lâenginyer fill de Vilabertran, Josep Reig. Es pot entrar al recinte i visitar els jardins. Actualment aquest edifici ĂŠs la seu de lâAjuntament i altres equipaments municipals.
8. Paratge de la Font de lâabat Rigau â el paisatge de lâhorta. A lâoest de lâabadia, a tocar de lâaparcament de la plaça de lâesglĂŠsia es troba el paratge de la font de lâabat Rigau. En aquest racĂł del poble trobareu un espai tranquil, on gaudir dâuna estona de pau. Hi trobareu una bassa i el rentador, dâorigen medieval, antigament lligades al sistema de rec dels horts pròxims, que desguassaven lâaigua a un antic llac.
Des del rentador, enfilant cap a lâoest per un caminet que voreja els camps de conreu i les canalitzacions de reg podreu comprovar que Vilabertran ĂŠs un paratge tĂpic de la plana empordanesa, amb tanques fetes amb xiprers on tradicionalment sâhi ha desenvolupat una lâagricultura dâhorta.
Links d’interès
DescĂ rregues
-
Itinerari de les sĂnies
Lâitinerari de les SĂnies de Vilabertran us proposa un passeig tranquil on gaudir de lâentorn i el paisatge de la plana empordanesa, tot descobrint una part del patrimoni arquitectònic i agrĂcola del Vilabertran: les sĂnies.
Passejant pel territori vilabertranenc podeu trobar mĂŠs dâuna vintena dâaquestes sĂnies, algunes dâelles molt ben conservades. Lâitinerari parteix del centre del casc urbĂ , des de la plaça dels Hortolans i permet anar en diverses direccions, seguint els principals carrers del poble fins a sortir del casc urbĂ .
Com que la majoria dâaquestes sĂnies es troben als camps i a les hortes dels afores del poble, els recorreguts us porten, tot passejant, des del centre del poble fins a les afores, seguint recorreguts molt planers i suaus. De sĂnies tambĂŠ seân troben al mateix casc urbĂ , com les que es localitzen al carrer de Josep Reig i Palau o la sĂnia de platines de la famĂlia XambĂł, restaurada i ubicada a la plaça dels Hortolans.
Fent una passejada tranquil¡la, doncs, podreu anar observant la presència dâaquests ginys que servien per al rec, per al consum diari dâaigua i en algunes ocasions, com a piscina.
- Durada de lâitinerari: entre 10 minuts i 1âŻh, en funciĂł del recorregut escollit
- Dificultat: baixa
Links d’interès
- Geoguia
DescĂ rregues