Altres itineraris

 • Itinerari del camĂ­ de Sant Jaume de Vilabertran

  El Camí de Sant Jaume és una ruta que recorren els pelegrins procedents de tota Europa per a arribar a la catedral de Santiago de Compostel·la, on es veneren les relíquies de l’apòstol Sant Jaume.

  Tot i que la ruta més coneguda és la del Camí Francès, que penetra a la Península Ibèrica per Roncesvalles, a Catalunya la ruta es divideix en diversos trams i orígens, i no es pot parlar estrictament d’un únic itinerari del pelegrinatge català.

  A l’Empordà aquesta part del camí ens ofereix una gran diversitat paisatgística i un ventall molt ampli de possibilitats. El punt de partida és al costat del mar, al Port de la Selva o a la Jonquera, al seu pas pel coll del Pertús, creuant diverses comarques i arribant al centre neuràlgic de la ruta a Catalunya: l’Abadia de Montserrat.

  A Vilabertran, els dos brancals del camí, el que prové de la Jonquera i el de Sant Pere de Rodes, es troben al centre de la població. Després de recórrer aproximadament els 25 quilòmetres que separen la Jonquera o el Port de la Selva de Vilabertran, el poble és un excel·lent lloc per a fer-hi parada, com els pelegrins que anaven a Terra Santa, descobrir el seu patrimoni arquitectònic i paissatgístic, fer-hi un àpat o passar-hi la nit.

  L’any 1987 el Camí de Sant Jaume fou declarat Primer Itinerari Cultural Europeu i el 1993 Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.

  galeria_001 (1) galeria_002 galeria_003 galeria_004 galeria_005 galeria_006 galeria_007 galeria_008 galeria_009 galeria_010 galeria_011 galeria_012 galeria_013 galeria_014 galeria_015 thumbsup

  Links d’interès

  DescĂ rregues

 • Itinerari del Pirineu Comtal

  La ruta Pirineu Comtal us proposa fer un viatge al naixement de Catalunya. Un itinerari que combina els impressionants escenaris pirinencs amb la bellesa de l’arquitectura romànica, centenars de racons en els quals sembla que encara se sent el ressò de les passes de personatges cèlebres com l’abat Oliba o el comte Guifré el Pelós.

  Des de l’Empordà fins a la Ribagorça, amb la muntanya com a teló de fons, la ruta travessa paisatges de gran bellesa que van ser bressol de personalitats històriques i escenari de gestes, llegendes, mites i tradicions. Un marc natural i humà esquitxat de monestirs, esglésies i castells que guarden el record d’aquells temps, que són també els de la infància d’Europa, el feudalisme, les croades i l’art romànic.

  La ruta s’emmarca en el Pirineu català, entès en un sentit extens, i travessa el territori dels antics comtats que foren bressol de la «Catalunya Vella» el recorregut ofereix al viatger la possibilitat de visitar una acurada selecció de monuments medievals i museus que el transportaran fàcilment a l’ambient de la Catalunya Vella. La ruta del Pirineu Comtal es divideix en tretze comtats per a cadascun dels quals s’ha triat una sèrie de punts destacats. Al comtat d’Empúries hi destaca com a punt recomanat la visita a Vilabertran.

  Vilabertran i la ruta al comtat d’Empúries

  Històricament Vilabertran es trobava dins dels dominis del comtat d’Empúries. Tot i que l’itinerari recomanat té dos punts destacats, el monestir de Sant Pere de Rodes, al Port de la Selva i Castelló d’Empúries, la capital del comtat, es proposa un itinerari que seguidament d’aquests dos punts es continua per Peralada i es segueix cap a Vilabertran, on es recomana la visita de la canònica de Santa Maria de Vilabertran.

  Posteriorment, l’itinerari continua cap a Sant Quirze de Colera, al municipi de Rabós i finalitza al castell de Requesens, al municipi de la Jonquera. L’itinerari al comtat d’Empúries segueix doncs, aquesta ruta:

  1. De Castelló d’Empúries al Port de la Selva (Sant Pere de Rodes)
  2. Del Port de la Selva a Peralada
  3. De Peralada a Vilabertran (canònica de Santa Maria)
  4. De Vilabertran a RabĂłs (monestir de Sant Quirze de Colera)
  5. De RabĂłs a La Jonquera (castell de Requesens)

  galeria_001 (1) galeria_002 galeria_003 galeria_004 galeria_005 galeria_006 galeria_007 galeria_008 galeria_009 galeria_010 galeria_011 galeria_012 galeria_013 galeria_014 galeria_015

  Links d’interès

  DescĂ rregues

  • Guia del itinerari Departament de Turisme, Generalitat de Catalunya