Altres itineraris

 • Itinerari del camĂ­ de Sant Jaume de Vilabertran

  El CamĂ­ de Sant Jaume Ă©s una ruta que recorren els pelegrins procedents de tota Europa per a arribar a la catedral de Santiago de Compostel·la, on es veneren les relĂ­quies de l’apĂČstol Sant Jaume.

  Tot i que la ruta mĂ©s coneguda Ă©s la del CamĂ­ FrancĂšs, que penetra a la PenĂ­nsula IbĂšrica per Roncesvalles, a Catalunya la ruta es divideix en diversos trams i orĂ­gens, i no es pot parlar estrictament d’un Ășnic itinerari del pelegrinatge catalĂ .

  A l’EmpordĂ  aquesta part del camĂ­ ens ofereix una gran diversitat paisatgĂ­stica i un ventall molt ampli de possibilitats. El punt de partida Ă©s al costat del mar, al Port de la Selva o a la Jonquera, al seu pas pel coll del PertĂșs, creuant diverses comarques i arribant al centre neurĂ lgic de la ruta a Catalunya: l’Abadia de Montserrat.

  A Vilabertran, els dos brancals del camĂ­, el que provĂ© de la Jonquera i el de Sant Pere de Rodes, es troben al centre de la poblaciĂł. DesprĂ©s de recĂłrrer aproximadament els 25 quilĂČmetres que separen la Jonquera o el Port de la Selva de Vilabertran, el poble Ă©s un excel·lent lloc per a fer-hi parada, com els pelegrins que anaven a Terra Santa, descobrir el seu patrimoni arquitectĂČnic i paissatgĂ­stic, fer-hi un Ă pat o passar-hi la nit.

  L’any 1987 el Camí de Sant Jaume fou declarat Primer Itinerari Cultural Europeu i el 1993 Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.

  galeria_001 (1) galeria_002 galeria_003 galeria_004 galeria_005 galeria_006 galeria_007 galeria_008 galeria_009 galeria_010 galeria_011 galeria_012 galeria_013 galeria_014 galeria_015 thumbsup

  Links d’interĂšs

  DescĂ rregues

 • Itinerari del Pirineu Comtal

  La ruta Pirineu Comtal us proposa fer un viatge al naixement de Catalunya. Un itinerari que combina els impressionants escenaris pirinencs amb la bellesa de l’arquitectura romĂ nica, centenars de racons en els quals sembla que encara se sent el ressĂČ de les passes de personatges cĂšlebres com l’abat Oliba o el comte GuifrĂ© el PelĂłs.

  Des de l’EmpordĂ  fins a la Ribagorça, amb la muntanya com a telĂł de fons, la ruta travessa paisatges de gran bellesa que van ser bressol de personalitats histĂČriques i escenari de gestes, llegendes, mites i tradicions. Un marc natural i humĂ  esquitxat de monestirs, esglĂ©sies i castells que guarden el record d’aquells temps, que sĂłn tambĂ© els de la infĂ ncia d’Europa, el feudalisme, les croades i l’art romĂ nic.

  La ruta s’emmarca en el Pirineu catalĂ , entĂšs en un sentit extens, i travessa el territori dels antics comtats que foren bressol de la «Catalunya Vella» el recorregut ofereix al viatger la possibilitat de visitar una acurada selecciĂł de monuments medievals i museus que el transportaran fĂ cilment a l’ambient de la Catalunya Vella. La ruta del Pirineu Comtal es divideix en tretze comtats per a cadascun dels quals s’ha triat una sĂšrie de punts destacats. Al comtat d’EmpĂșries hi destaca com a punt recomanat la visita a Vilabertran.

  Vilabertran i la ruta al comtat d’EmpĂșries

  HistĂČricament Vilabertran es trobava dins dels dominis del comtat d’EmpĂșries. Tot i que l’itinerari recomanat tĂ© dos punts destacats, el monestir de Sant Pere de Rodes, al Port de la Selva i CastellĂł d’EmpĂșries, la capital del comtat, es proposa un itinerari que seguidament d’aquests dos punts es continua per Peralada i es segueix cap a Vilabertran, on es recomana la visita de la canĂČnica de Santa Maria de Vilabertran.

  Posteriorment, l’itinerari continua cap a Sant Quirze de Colera, al municipi de RabĂłs i finalitza al castell de Requesens, al municipi de la Jonquera. L’itinerari al comtat d’EmpĂșries segueix doncs, aquesta ruta:

  1. De CastellĂł d’EmpĂșries al Port de la Selva (Sant Pere de Rodes)
  2. Del Port de la Selva a Peralada
  3. De Peralada a Vilabertran (canĂČnica de Santa Maria)
  4. De Vilabertran a RabĂłs (monestir de Sant Quirze de Colera)
  5. De RabĂłs a La Jonquera (castell de Requesens)

  galeria_001 (1) galeria_002 galeria_003 galeria_004 galeria_005 galeria_006 galeria_007 galeria_008 galeria_009 galeria_010 galeria_011 galeria_012 galeria_013 galeria_014 galeria_015

  Links d’interĂšs

  DescĂ rregues

  • Guia del itinerari Departament de Turisme, Generalitat de Catalunya