Schubertíada

L’origen de les Schubertíades es troben en vida de Franz Schubert, quan un grup d’amics integrat per músics, pintors, poetes i melòmans es reunien a Viena per a conèixer i gaudir de les obres de Schubert i altres compositors del moment. Organitzaven també excursions pels boscos i compartien llargues sessions de lectura, on comentaven les obres de grans poetes com Goethe, Heine i Schlegel. Després de la mort de Schubert al cap de 31 anys, els seus amics van conservar el costum de les Schubertíades, però amb el pas dels anys només se celebraven dos cops l’any, per commemorar el dia del naixement i la mort de l’artista. Als anys 70 del segle XX es varen reiniciar aquestes trobades en el poble vienès de Hohenehms amb molt èxit. A partir d’aquí, la idea s’ha anat estenent per diversos països fins arribar a l’Estat Espanyol de la mà de Joventuts Musicals de Figueres.

L’any 1992, l’entitat Joventuts Musicals de Figueres va decidir organitzar per primer cop a l’estat una Schubertíada, en el marc del Festival Internacional de Música que s’havia celebrat els últims anys a Vilabertran. Així doncs, cada any es programen 8 concerts on destaquen els recitals de lied, gènere del qual Franz Schubert n’és el mestre, els de música de cambra i els recitals de piano. També es programen obres d’altres compositors, especialment dels seus contemporanis, com ja es feia a les Schubertíades originals i la música orquestral i religiosa també hi tenen cabuda.

L’objectiu de les programacions de les Schubertíades pretén rememorar l’atmosfera que es devia crear en aquelles primeres reunions d’amics al voltant d’un conjunt de concerts i un repertori musical molt adequat en la intimitat de l’església romànica de La Canònica de Santa Maria de Vilabertran.


Links d’interès